Konténerben, kaspóban tartott kültéri növények gondozása!

Nem mindig lehet vagy nem mindig van rá lehetőségünk, hogy növényünket kiültessük az anyaföldbe. Jobban néz ki a lépcső mellet vagy a teraszon szép kaspóba téve, illetve a díszkő burkolaton egy szép bonsai vagy spirál esetleg pon-pon-ra, gömbre formált örökzöld növény. Ilyenkor természetesen nagyobb odafigyelést igényel gondozás szempontjából!

Míg a kiültetett növénnyel vétkezhetünk akár 2-3 alkalommal is (locsolás kihagyása, műtrágya túladagolása stb.), addig a konténerben hagyott növénynél egy, vagy egy alkalommal sem hibázhatunk. Tehát amire érdemes odafigyelni főleg nyáron, az a napi rendszeres locsolás.

Ha nagyrészt tűző napon van a növényünk, akkor mindenképpen agyagcserép javasolt, vagy maradhat műanyag cserépben, de mindenképpen érdemes egy lyukas aljú kaspóba is belesüllyeszteni, mivel így egyrészt esztétikusabb látványt nyújt, másrészt a szél nehezebben boríthatja fel, ráadásul dupla fal védi a növény földjét a közvetlen napsütéstől és a felmelegedéstől. Ez azért fontos mert kánikulában, ha ez a védelem nincs meg, ha locsoljuk a növényt kifő, viszont ha nem locsoljuk kisül és kiszáradhat. Télen a hideg szél és a fagy az, ami miatt majd hasonlóan jó szolgálatot tesz a megfelelő kültéri kaspó, edény használata.

A beültetés alapvető szabályai:

Ha az edényünk kültéri cserép vagy kaspó, akkor mindenképpen az alján lyukasnak kell lennie. Ha ez nem így van, akkor nagyon óvatosan (nem ütvefúróval és nem beton felületen) fúrnunk kell rá lyukat, ellenkező esetben a víz nem tud távozni és a növény kirohad. A már meglévő lyukra, helyezzünk el egy kisebb pl. szúnyogháló darabot, majd drénréteget ami a vízelvezetéshez szükséges. Ezek lehetnek kavics vagy nikecel, esetleg törött tégla, illetve cserép darabok is. És ekkor jöhet a szokásosnál lazább tőzegesebb virágföld, aminek jó vízelvezető és lélegző tulajdonsága van (mi a megfizethető Florimó virágföldet használjuk és forgalmazzuk). Figyelem! Ha fagyálló kaspót szeretnénk, akkor érdemes olyat választani, aminek a nyaka nem szűkül, hanem bővül. Átültetésnél így megmenthető az edény, mert a bővülő nyakánál könnyebben kicsúszik a földlabda. Szűkölő nyakú edénynél véshetünk, faraghatunk, vagy végső elkeseredésünkben törhetünk. Ezért ebben az esetben célszerű műanyag edényestől belesüllyeszteni a növényünket, ekkor a kaspó esztétikumot kölcsönöz és védelmet is nyújt.

Kiemelt termékek másolata